Мобилни телефони убијају пчеле

Сигнал позива мобилног телефона узрокује дезоријентацију пчела и на крају – њихову смрт.

Истраживање извршено у Швајцарској је показало да сигнал мобилних телефона убија пчеле. 83 експеримента су показала исте резултате.

Студија је открила да пчеле значајно реагују на мобилне телефоне постављене близу или у кошницама и који су у статусу позива неког броја. За то време пчеле су зујале много јаче него иначе и целу ситуацију тумачиле као позив да се изађе из кошнице, међутим фреквенција мобилних телефона их збуњује тако да лете чудно и изненада угину. Све ово се не дешава кад телефон није у употреби.

 Дакле, сигнал позива мобилног телефона узрокује дезоријентацију пчела и на крају – њихову смрт. То се већ осетило у свету, јер се популација пчела у САД и Великој Британији смањила скоро упола у последњих тридесет година – што се поклапа са популаризацијом и прихватањем мобилних телефона.

Да подсетимо, пчеле су саставни део пољопривредних и еколошких система, производећи мед и, што је још важније, опрашујући биљке које ми гајимо. Обзиром да није вероватна ситуација у којој се људи одричу мобилних телефона, поставља се питање како ће се зауставити њихов катастрофалан утицај на ове инсекте од којих зависимо.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s